Les biblioteques de Medellín com a motor de canvi social i urbà

Les biblioteques a la ciutat de Medellín (Colòmbia) són autèntic motor de canvi social, cultural i urbà, i han suposat una gran revolució tant a nivell col·lectiu i de la comunitat, com també a nivell de la professió, que s’ha hagut de reformular i li ha calgut adoptar nous rols per a donar serveis eficients i eficaços, i adaptats al seu entorn urbà. Així, han adoptat un nou terme: els Parc-Biblioteca, entesos com a centres culturals de desenvolupament social que fomentin les trobades socials, així com les activitats lúdiques i educatives. En definitiva, es tractaria de treure serietat al terme “biblioteca”, present a l’imaginari col·lectiu de molt gent, i unir-lo al terme “parc”, amb connotacions molt més positives i properes. Els Parc-Biblioteca de Medellín es podrien comparar, clarament, amb els Idea Stores de Londres, com a recerca i experimentació d’un nou concepte de biblioteca, amb una arquitectura singular i de qualitat, i al mateix temps com a una iniciativa municipal i ciutadana, coordinada i conjunta, i impulsada per les autoritats pertinents. Aquí al blog ja hem parlat de dues d’aquestes biblioteques: la del Parque España i la de León de Grieff. I al blog de la Nieves González hi ha un excel·lent article sobre aquestes biblioteques, i que inclou també un vídeo a la coordinadora del Parc-Biblioteca de San Javier, l’Ana Maria Montoya:

Ara, a més, tenim la oportunitat de saber i conèixer de primera mà les experiències d’aquest projecte, amb un debat que es celebrarà el proper 18 d’octubre, a les 19 hores, a la Sala d’actes de la Biblioteca Francesca Bonnemaison. Debat que se celebra amb motiu de la visita a Barcelona de la delegació de la Xarxa de Biblioteques de Medellín, dins del Programa de Biblioteques de la Càtedra Medellín-Barcelona impulsat per la Fundació Kreanta.

La presentació anirà a càrrec de Fèlix Manito, president de la Fundació Kreanta; de Beth Galí, representant del Consell Directiu de la Càtedra Medellín-Barcelona; i de Manel Vila, comissionat d’Alcaldia de Cooperació, Solidaritat i Pau de l’Ajuntament de Barcelona. En segon lloc hi haurà una conferència a càrrec de María Rosa Machado, subsecretària de Cultura de l’Alcaldia de Medellín. I finalment tindrà lloc un debat amb la participació de les següents professionals de la xarxa de biblioteques de Medellín: Adriana Betancur, cap del Departament de Biblioteques de Comfenalco Antioquia; Cecilia Grisales, cap del Departament de Biblioteques de Comfama Antioquia; i Gloria Inés Palomino, directora de la Biblioteca Piloto de Medellín.

La presentació i la moderació de l’acte anirà a càrrec d’Assumpta Bailac, gerent del Consorci de Biblioteques de Barcelona.

Cal confirmar l’assistència a: info@catedramedellinbarcelona.org

FONTS:

Blog Widget by LinkWithin
Comparteix:
 • del.icio.us
 • Facebook
 • email
 • LaTafanera
 • LinkedIn
 • PDF
 • Twitter
 • Tumblr
 • Diigo
 • FriendFeed
 • Google Bookmarks
 • MySpace
 • RSS

Leave a comment

Your email address will not be published.

*More in Biblioteques públiques, Opinió (334 of 720 articles)
Foto de la maqueta


Avui em llevo amb una il·lusió especial: finalment, a primera hora de la tarda, els ciutadans de Barcelona podrem veure ...

Butlletí BAUEN

Rep al teu correu les novetats del blog

Recibe en tu correo las novedades del blog

Subscriu-te al nostre Butlletí, i uneix-te a 125 subscriptors.

Powered by WordPress Popup