La Biblioteca Central de Pärnu, Estònia

Obra de l’equip d’arquitectes estonià 3+1 Architects (format per Markus Kaasik, Andres Ojari i Ilmar Valdur), la Biblioteca Central de Pärnu es dissenyà el 1999, i la seva construcció es va fer entre 2007 i 2008. La Biblioteca està situada a la plaça central de la ciutat, d’inspiració estalinista; i amb la seva ubicació i el seu posicionament, l’equipament trenca amb la rígida simetria axial de la plaça, dotant al mateix temps d’intensitat i activitat cultural un espai fins llavors ombrívol i fred. La Biblioteca acull un fons de més de 300.000 volums i 200 títols de revista. Té 3.500m2, dividits en 3 plantes, en què hi trobem l’hemeroteca, la sala d’accés a internet (amb 10 equips de treball, dels quals 1 és per a persones amb disminució), sales per a exposicions, una cafeteria, un auditori, i els departaments d’administració i treball tècnic intern, situats a la planta baixa.

Tota la façana de la biblioteca està recoberta de vidre (hi ha un total de 2.200m2 de superfície amb aquest material), afavorint així la transició entre espais exteriors i interiors, i obtenint també una major entrada de llum solar. La biblioteca està emmarcada i delimitada per una visió diferent des de cada direcció. Per tal de vincular-lo en el seu context, tot l’edifici de vidre té una petita plaça al davant que serveix de porta d’entrada. L’espai exterior es manté ja a l’interior de l’edifici, i les pareds transparents de l’interior permeten una continuïtat visual entre tots els espais de la biblioteca.

La presència de les biblioteques a la ciutat es remunta al 7 de gener de 1909, quan s’obri una petita sala de lectura amb només 400 llibres en estonià. Més endavant, entre 1942 i 2003 la Biblioteca tingué diverses ubicacions, fins que aquell mateix any s’establí definitivament a la seva seu actual.

L’edifici ha tingut un cost total de: 5.806.451€.

[mappress]

FONTS:

Blog Widget by LinkWithin
Comparteix:
 • del.icio.us
 • Facebook
 • email
 • LaTafanera
 • LinkedIn
 • PDF
 • Twitter
 • Tumblr
 • Diigo
 • FriendFeed
 • Google Bookmarks
 • MySpace
 • RSS